Shkm Megsis Entegrasyonu


Shkmmb 23 Ocak 2023 115 indirme

Bildiğiniz üzere Kadastro Başvuru Uygulaması (KBU) 26.12.2022 tarihi itibari ile yayına geçmiş ve SHKM için Antalya pilot bölge seçilerek kullanıma geçilmiştir. Şubat başı ile birlikte tüm Türkiye'de kullanıma geçmesi beklenmektedir.

Kadastro Başvuru Uygulaması SHKM olarak kadastro ile ilgili tüm işlemler sistem üzerinden gerçekleşecektir. Kadastrodan veri almak, bilgi belge ücreti, kontrollük ücreti yatırmak gibi işlemler ve dosyaların takibi bu sistem üzerinden yapılacaktır.

Uygulamayı HKMO büro tescili olan ve meslekten men cezası almamış tüm harita mühendisleri OBS Kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapabilecektir.

Giriş sayfasında HKMO Giriş butonuna tıklandığında HKMO Kullanıcı girişi sayfasına yönlendirileceksiniz. OBS kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme giriş yaparak KBU uygulamasını kullanmaya başlayabilirsiniz.

SHKM Uygulaması Ana Ekranı

Kullanıcılar uygulamaya giriş yaptıklarında aşağıdaki ekranla karşılaşacaklardır. Bu ekran üzerinden yapılan başvurulara ilişkin bilgiler (Devam Eden, Tamamlanan, Ödeme Bekleyen ve İade Edilen) görüntülenebilmektedir.

SHKM Uygulaması Başvurular Ekranı

Uygulamada başvuru yapmak için sol taraftaki panelde bulunan "Başvurular" sekmesine tıklanır ve sonrasında "Yeni Kayıt" denilerek başvuru ekranı açılır.


Yeni Başvuru Oluşturma

"Yeni Kayıt" seçildikten sonra sırasıyla yapılacak işlem, işlem yapılacak zemin ve başvuran bilgileri girilmelidir. İşlem kısmında işlem ağacında bulunan işlemler listelenir, ancak çoklu işlem seçilecekse beyannamedeki sırasına göre seçilmelidir.

Zemin sekmesinde işlem yapılacak taşınmaza ilişkin İl-İlçe-Mahalle-Ada-Parsel bilgileri girilir ve ekle seçilerek taşınmaza ilişkin bilgiler ekranın sağ tarafında görüntülenir.

Başvuran kısmında "Başvuru Tipi" olarak "Bizzat, İnşaat Sözleşmesi, Temsilen, Vekaleten, Vesayeten Veraseten" seçeneklerinden birisi seçilir.

Başvuran bilgileri girilirken başvuran kişinin adına seçilen taşınmaz kayıtlı değilse Girilen bilgiler ile malik bilgileri uyuşmamaktadır şeklinde uyarı alınır. Ayrıca iletişim bilgileri girilirken girilen telefon numarası büronun telefon numarası olmamalıdır. Çünkü işleme ilişkin sms gönderiminde bu numara kullanılmaktadır.

Başvuran bilgileri girildikten sonra ekle seçilerek yukarıdaki ekran açılır ve Kaydet seçilerek başvuru oluşturulmuş olur.

Başvuru kaydedildikten sonra "Başvurular" ekranında oluşturulan başvuruya ait bilgiler (Başvuru No, İl, İlçe, Başvuran, İşlem, Zemin Durum, Oluşturulma Tarihi) görüntülenir.


İşleme Ait Belgelerin ve Teknik Verinin Kadastroya Gönderilmesi

Başvuru işlemi yapıldıktan sonra kadastroya göndermek için işleme ilişkin belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. Belge yüklemek için sağ üst kısımda bulunan ikonlardan "Dosya Yükle" seçilerek dosya yükleme ekranı açılır.

Dosyaların Yüklenmesi

Dosyaları yüklemek için ilk olarak işlem seçilir (Ör: Ayırma). Daha sonra "Belge Tipi" seçilir. Burada "Alınan Belge" ve "Üretilen Belge" olarak iki belge tipi vardır. Alınan belge veya üretilen belge seçimine göre "Belge Detay Tipi" altında gerekli belgeler listelenir. Belgenin yanında "**" var ise bu belgenin yüklenmesinin zorunlu olduğu anlamına gelir ve yüklenmediği takdirde işleme devam edilemez.

İlk olarak "Üretilen Belge" olarak İş-Yapım Sözleşmesi yüklenir. Daha sonrasında ise "Bilgi Belge için Kadastroya Gönder" butonuna basılarak zemine ilişkin bilgi belge talebinde bulunur.

Teknik Bilgi ve Belge için dosya yüklendikten sonra "Bilgi Belge için Kadastroya Gönder" seçilir ve belge kadastroya gönderilir

Sistem üzerinden kadastroya gönderme işlemi yapıldıktan sonra, işlemin kadastro da hangi aşamada olduğu "Kadastro Durum Sorgula" işlemi ile gerçekleştirilebilir. İşlemde görevlendirme yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa hangi personelin görevli olduğu, FK alınıp alınmadığı, işleme ait ücret bilgisi vb. bilgiler görülebilmektedir

Bilgi Belge için Kadastroya gönderildikten sonra işlem aşaması FK alındı olmuş ise bu teknik belgenin sisteme yüklendiği anlamına gelmektedir. Daha sonra Teknik Belge indir seçilerek Kadastro tarafından taranıp gönderilen veri indirilebilmektedir

İşleme ilişkin teknik belge indirilebildiği gibi aynı zamanda teknik veri de indirilebilmektedir. İndirilebilen veri işlem başvurusu esnasında seçilen zemine ilişkin teknik veridir

İşleme ilişkin teknik belgeler edinildikten sonra, kontrollük işlemine ilişkin belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. Daha önce de belirtildiği üzere Üretilen ve Alınan belge olarak belge tipi seçilir ve buna göre gerekli evraklar yüklenerek, teknik belgede işleme benzer olarak bu sefer kontrollük için kadastroya gönder işlemi seçilir ve işlem "Kadastro Durum Sorgula" yapılarak takip edilir.

Üretilen belge için kurum seçilirken MEGSİS'te mevcuttaki kurumlar listelenmektedir. Bu kısım revize edilerek büroların isimleri listelenecektir.

Özetle

  • Yapılacak işlem için HKMO sisteminden sözleşme alınacak ilgililerine imzalatılacak.
  • KBU sistemine girilerek sözleşme yüklenip başvuru oluşturulacak ve kadastro müdürlüğüne gönderilecek
  • Kadastro müdürlüğü başvuruyu inceleyip eksiklik olmaması durumunda fen kayıt numarası vererek ödeme numarası oluşturacak.
  • Oluşturulacak olan teknik belge ödeme numarasına göre ödeme yapıldıktan sonra kadastro müdürlüğü tarafından teknik veriler sisteme yüklenecek
  • Sonrasında bu verilere göre dosya hazırlanıp gerekli diğer işlemler yapıldıktan sonra kontrollük için kadastroya gönderilecek.
  • Kontrollük ücreti hesaplanıp ödeme beklenecek
  • Kontrollük ücreti ödendikten sonra dosyanın teknik kontrolleri, arazi kontrolü ve sonrasında tapuya geçilecek.

KBU uygulamasına https://kbu.tkgm.gov.tr/SHKMHome adresinden erişim sağlanacak.


Yayınlandığı Başlık: Kadastro Başvuru Uygulaması (KBU) Kullanımı

Konu Etiketleri: kbu,   kadastro başvuru uygulaması,   tkgm,   shkm,  


İLGİLİ DOSYALAR