Geçici Koordinatlı Parsellerde Yanılma Sınırı

Konuya Dön

Yanılma Sınırı Hesabı sayfasında geçici koordinatlı parseller için yanılma sınırı hesaplarken programa yükleyeceğiniz koordinatların sıralaması doğru sonuç için önemlidir. Yüklediğiniz koordinatların sıralamasına göre geometriyi oluşturarak alanını hesaplıyoruz. 

Hesaplamanın doğru yapılabilmesi için de geometriyi tanımlayan koordinatların geometriyi takip eden sırada sıralanması gerekmektedir.


Program Gauss alan hesabını kullanarak geometrinin alanını hesaplamaktadır. Yüklediğiniz koordinatların geometriyi takip eden sırada yüklenmesi doğru alan hesaplaması yapılmasını sağlayacaktır. Yüklediğiniz koordinat sıralamasına göre bir önceki koordinat önceki kenarı, bir sonraki koordinat sonraki kenarı oluşturmaktadır. 

Netcad Nokta Dosyası (ncn) oluştururken nokta editöründeki nokta sıralamasının geometriyi oluşturan sırada olması gerekmektedir.

Burada görüldüğü gibi nokta sıralaması geometriyi oluşturacak sırayı takip etmediğinden hesaplanan alan yanlış olacaktır.

Noktalar geometriyi ardışık numaralarla takip etmiyor ise programa yükleyeceğiniz koordinatlar geometriyi takip eden sırada olmalıdır.

Noktalar nokta numarasına göre sıralanmadan geometriyi takip eden sırada listelenmiştir. Programa bu sırada yüklenmediğinde hesaplanan alan hatalı olacaktır.

Öneriler

  • Geometriyi oluşturan noktaları silin
  • Saat yönünde geometriyi takip eden sırada ardışık nokta numarası vererek noktalar oluşturun
  • Nokta editöründe noktaları sıralayarak görüntüleyin
  • Noktaları ncn olarak kaydedin.

Koordinatları programa yüklediğinizde programın hesapladığı alan ile çizim programınızda hesaplanan alanı karşılaştırın. Hesaplanan alanlar arasında farklılık var ise koordinatlar doğru sırada yüklenmemiş demektir. Yuvarlatmadan dolayı dm2 hassasiyetinde farklılıklar olabilir.

Koordinatlar seçildiğinde otomatik olarak yükleme gerçekleşir ve hangi sırada koordinatların yüklendiği ve koordinatlardan hesaplanan alan bilgisi ekranda görülür. İlk 5 koordinat ekranda gösterilirken diğer koordinatlar fazla satır alanına tıklanarak görüntülenebilir. Programımıza 1000 adet noktaya kadar koordinat yüklemesi yapılarak yanılma sınırı hesaplaması yapabilmektedir.

Çizim programımızda hesaplanan alan 3323.42 m2 iken yüklenilen koordinatlardan 3323.40 m2 hesaplanmıştır. Bunun nedeni virgülden sonra üç basamak kullanılmasıdır. ncn dosyanızı oluştururken virgülden sonra 5 basamaklı oluşturduğunuzda alanlar tutacaktır. Ancak bu zorunlu değildir, yönetmelikte iki basamak yeterli görülmüştür. 

Yükleme sonrası Sıralama Hatası Olabilir uyarısı aldığınızda tapu alanını yanlış yazmış ya da koordinatları doğru sırada yüklememişsiniz demektir. Tapu alanı yanlış yazılmış ise koordinatları yeniden yüklemeye gerek kalmadan tapu alanını düzelterek işleme devam edebilirsiniz. Sıralamada hata var ise koordinatları düzenleyip yeniden yüklemeniz gerekmektedir.

Geçici Koordinatlı Parseller İçin Yanılma Sınırı Hesabı aşağıdaki linke tıklayarak yapabilirsiniz.

https://www.shkmmb.com/yanilma-siniri-hesabi?y=2

Meraklısı İçin Hesaplama Yöntemi

Geçici koordinatlı parsellerin yanılma sınırı hesabındaki etken paftanın üretim yönteminden gelen nokta konum doğruluğu değeridir. Üretim Yöntemi ve Pafta Ölçeğine Göre Yüzölçümü Yanılma Sınırı Nokta Konum Doğruluğu tablosu aşağıda görülebilir.

İlk olarak seçilen ölçek ve üretim yöntemine karşılık gelen nokta konum doğruluğu değeri tespit edilir. Örneğin Fotogrametrik olarak üretilen 1/5000 ölçekli bir pafta için nokta konum doğruluğu değeri 1.50m dir.

Koordinatlar programa yüklendiğinde her nokta için merkezi nokta olan yarı çapı nokta konum doğruluğunda daire çizilir.


Bir daireyi açı ile ifade ettiğimizde 400 grad ile tanımlarız bu da daire üzerinde 400 adet nokta oluşturulabileceği anlamına gelir. Her nokta için daire üzerindeki 400 adet noktaya değecek şekilde farklı alan kombinasyonları oluşturulur. 10 noktalı bir geometri için her nokta etrafına 400 adet nokta üretildiğinde 40010 adet alan hesaplanacaktır. Yani 1,048576E+26 adet alan hesaplanır. 

Bu alanlardan geometrinin içinde kalan en küçük alan iç yanılma sınırını geometrinin dışında kalan en büyük alan dış yanılma sınırını ifade eder. 


Yanılma sınırı hesaplandığında iç yanılma sınırına ait ve dış yanılma sınırına ait koordinat bilgisi de ekranda görülebilir. Bu koordinatları çizim programınızda girdiğinizde geometrinin içinde ve dışında iki alan oluştuğunu görürsünüz. Girilen noktaların ana noktalara uzaklıklarının da nokta konum doğruluğu miktarında olduğu görülecektir.





Bu konuda görüşlerini paylaşmak yada soru sormak ister misin?

Oturum Aç Kayıt Ol