Sözdemir

Diğer Meslekler

Konu Açmadı | 15 Görüş | 7 beğenildi | 50 beğendi

1) önce Parselin bulunduğu ilin Çevre Düzeni Planı na bakın. İfrazla ilgili özel hükümler varsa bunlara uymanız gerekir.

2) Plansız alanlar imar yönetmeliği gereği, ifraz sonucu oluşacak parsellerin tamamının yola cephesinin bulunması gerekmektedir.

3) Tarım müdürlüğünden parselin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında kalıp kalmadığını öğrenmeniz gerekir.

Bu kanuna ekli listede, İl ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri belirlenmiştir. Eskiden bakanlar kurulu kararıyla, şimdi c.başkanı kararıyla bu arazi büyüklükleri artırılabiliyor. Tarım müdürlüklerinde o yerin asgarî tarım arazisi büyüklüğü mevcuttur.


Kanuna göre, parse 5403 sayılı kanun kapsamındaysa, parsel belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez.


Şayet artırılmamışsa, Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardır.


4) yapılan ifrazdan sonra oluşacak parsellerin en az (25.00) m. yola cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.


Bu konuyla ilgili 30'a yakın kitabı sayfa sayfa okudum. Malesef konuyu dört başı mamur, bütün yönleriyle ele alıp anlatan bir kitaba henüz rastlamadım.

Kimi kitaplarda mevzuat kopyalanıp yapıştırılmış; kimi kitaplarda mahkeme kararları kopyalanıp yapıştıılrmış.

Halbuki günümüz internet/bilişim çağında mahkeme kararlarına ve mevzuata zaten herkes her an ulaşıyor. Mahkeme kararlarını kopyalayıp yapıştırmak kitap yazmak (marifet) değil.

Özetle işin mutfağını anlatan, mutfakta yemek yapacakken hangi tencere kullanılacak; yemekte tereyağ mı, çiçek yağı mı, zeytin yağı mı kullanılacak; soğan nasıl doğranacak; patates yaprak mı yoksa küp küp mü doğranmalı; kısık ateş mi harlı ateş mi kullanılmalı... bu şekilde adeta yemek tarifi yapar gibi meseleyi enine boyuna tarif eden, izah eden bir kitap yok. (Aynı durum arazi toplulaştırması için de geçerli.)

Boş zamanım olursa, fırsat bulursam, ilerleyen zamanlarda işin mutfağını da kapsayan şekilde bir kitap çalışmasını yapmayı planlıyorum. 

AAD'yle ilgili sorularınızı ve sorunlarınızı burada paylaşırsanız, buradaki arkadaşların vereceği cevapların, herhangi bir kitaptan daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Soru: Plansız alanlarda ruhsat işlemlerinde yapı aplıkasyon projesi isteme zorunluluğu var mı?

Cevap: Evet, var.

Soru: Varsa hangi kanun yönetmeliğe göre isteniyor?

Cevap: Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, madde 58/1: "(...) Bu kapsamda kalan yapılarda ruhsat, proje, fenni mesuliyet ve sürveyanlık hizmetleri hakkında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uyulur" hükmüyle, bu alanlarda Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin "Yapı Projeleri" başlıklı 57/4 üncü maddesinde, "Yapı aplikasyon projesi; parsele ait aplikasyon krokisine dayanılarak ve vaziyet planına göre yapının araziye aplikasyonunu sağlamak üzere, yürürlükteki imar planında gösterilen ya da planda belirtilmemiş ise bu Yönetmelikte belirlenen yapı yaklaşma mesafeleri, yapı projelerine göre köşe koordinatları ve röper noktaları ülke koordinat sistemine işlenmek üzere harita mühendislerince hazırlanıp imzalanan projeyi ifade eder" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler gereği plansız alanlardaki ruhsat işlemlerinde yapı aplikasyon projesi uygulaması mevcuttur.

Plansız alanlardaki çekme mesafeleri; imalata konu yapının durumuna göre saha orman arazisiyse orman mevzuatına, saha turizm alanıysa turizm mevzuatına, karayolu kenarıysa karayolları mevzuatına, sahaya ilişkin özel bir hüküm yoksa Çevre Düzeni Planına ve Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine göre belirlenecektir.

Soru 1) Kamulaştırma yapılmış yere 18 uygulaması yapılır mı?

Cevap, evet yapılabilir.

Soru 2) 18 uygulaması yapılmamış bir yere kamulaştırma yapılır mı?

Bu soruya iki şekilde cevap vermek gerekir.

İlk cevap; evet yapılabilir. Ancak ilerleyen süreçte başka problemlerin ortaya çıkmaması için bu yöntemin tercih edilmemes, daha iyi olur.

İkinci cevap; şayet kamulaştırma sonucunda parselin bir kısmının ifrazı gerekiyorsa, bu halde yapılamaz. Önce 18 uygulamasının yapılması gerekir.

Not: Peki ikinci cevaptaki durumu yapanlar var, bunlar nasıl yapıyor denilebilir... Yapanların bu işi yapması, yapılan şeyin doğru olduğu anlamına gelmez)

Soru 3) Kamulaştırma yapılan yerlere 18 uygulanır mı?

Cevap, evet uygulanır.

Kamulaştırmada her bir kişinin malı/payı ayrı ayrı kamulaştırmaya konu olduğundan, kural olarak anlaşmazlık tutanağının da her bir kişi için ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir.

Anlaşmayla ilgili bir parselin bütün paydaşları bir kişiye vekalet vermiş ve anlaşma olmamışsa, bu durumda bir adet anlaşmazlık tutanağı düzenlenebilir ve bütün paydaşları temsilen idare ile vekil imza atabilir.

Kamulaştırmada Birden fazla parsel varsa, her bir parsel maliki farklıysa, ayrı ayrı tutanak düzenlenir. birden fazla parsel aynı kişininse tek tutanak düzenlenebilir.

Ekteki çakıştırmaya göre parsel sınırı ile imar planı uyumsuz.

İşlemlerin yürütülebilmesi için parsel sınırının imar planına uyumlu olması gerek.

Diğer bir deyişle mevzuata göre, imar planının parsele değil, parselin imar planına uydurulması gerek.

İmar adası yüzölçümü ile parsel yüzölçümü birbiri ile uyumluysa, muhtemelen imar planı koordinatıyla, kadastro koordinatları arasında bir uyumsuzluk var.. bu teknik bir mesele olduğundan belediyenin bunu kolayca düzeltmesi mümkündür. 

Şayet imar adası yüzölçümü ile parsel yüzölçümü birbiriyle uyumlu değilse, zorunlu olarak yukarıda Adgüler in dediği gibi ifraz/tevhidde ilaveten terk de yapılacak.

Fakat terkte Dop kesinti sınırının üzerine çıkılıyorsa, bu halde terk yerine belediyenin kamulaştırma yapması gerekir.

Sonuçta çözüm yeri belediye..


Bu noktada bir hususu da göz önünde tutmak lâzım. Bazı 18 uygulamalarında, imar parselleri ile imar adası çakıştırması hatalı yapılabilmekte, kadastro da bu 18 uygulamalarını tescil edebilmekte. Burada bu husus da kontrol edilmeli. İmar parseli ada çakıştırması 18 uygulamasında hatalı yapıldıysa, belediye bu durumu re'sen düzeltmeli ve düzeltilmiş durumu yeniden kadastroya tescile göndermeli. 

Böyle bir durum varsa, düzeltme sonrası, sorun kendiliğinden çözülecektir. 

Paylaşım için teşekkürler. 

Parsel Takip Sistemi

Dosya (İş) Takip Sistemi

İşlerinizi takip edebileceğiniz bir sistem. Dosya, Bakiye, Müşteri ve Fatura takibi yapabilirsiniz.

HKMO Fiyat Hesabı

HKMO Fiyat Hesabı

Harita Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan Mühendislik Hizmetleri Ücret Cetvelindeki tüm işler için pratik hesaplamalar yapabilirsiniz.

Harita Mühendislik Dosyaları

Mesleki Dosyalar İndirin

Harita Mühendisleri için gerekli dosyaları bilgisayarınıza indirerek kullanmaya başlayın, dilerseiz dosyalarınızı paylaşın.

Harita Mühendislik Dosyaları

Mesleki Paylaşıma Katılın

Mesleki gelişmeleri paylaşıp tartışabileceğimiz bir alan. Sizde sorularınızı sorabilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.